Yakın hafıza problemi

Alzheimer hastaları uzak geçmişi hatırlıyor ancak yakın geçmişi hatırlamakta zorluk çekiyor. Uzmanlar, yakın geçmişi hatırlamakta zorlananların nöroloji muayenesinden geçmesi gerektiğini söylüyor.


Bir sitede bu cümleyi gördüğümde sıkıntı olabileceğini düşündüm. Adamların yaptığı  anlattığı bir çok şey mevcut bünyemde.. 
Malum yıllar geçtikçe insan daha da korkuyor deli cesareti ve sürekli sağlıklıyım modları tamamen paranoyaya bağlıyor bir yerde. 
Yakın zamanı hatırlamak sizin için de sorunsa bu yazıya dikkat edin derim.

Okuduğum sitede "Yakın geçmişle ilgili sorun yaşayanların hekim kontrolünden geçmesi gerekiyor. " diye bir cümle var. (Sanırım bu zamana kadar yenmeyen etlerin acısı çıkıyor diye düşündürmedi değil.)

Beynin ön belleği - Hippokampus - ve burada önemli önemsiz bilgiler var. Kayıt olup olmamasına burada karar veriliyor, ama burada bir problem mevcutsa geçici kayıtlama bölgesinden, kesin hafıza bölgesine kayıt akışı duruyor, böylece yeni bilgiler depolanmamaktadır. Bu da en fazla 5-10 dakikada bilgileri unutmamıza sebep oluyor.

Geçmişi net hatırlamak da bir şey değil zaten yeni bilgileri kaydedemediğinden eskiler sürekli açıkta kalabiliyor. Bunun önüne geçmek için de aşağıdaki gibi maddeler sıralanmış. Bu yapılabilir mi bilmem de kontrol altına alınmalı..
Yapılması gerekenler;

• Bol sebze ve meyve tüketin.
• Vaktinizi arkadaşlarınız ve ailenizle geçirin.
• Stresten uzaklaşın.
• Fındık, ceviz, badem, çekirdekli kuru üzüm, yeşil sebzeler, böğürtlen, yaban mersini, üzüm suyu, elma, kepekli pirinç ve balık tüketimi ile folik asit takviyesini ihmal etmeyin.
• Dinlenmenize dikkat edin ve düzenli egzersiz yapın.
• Alkolden uzak durun.
• Ajanda kullanın, bol bol not alın.
• Yeni hobiler edinin, müzikle ilgilenin.
• Gönüllü çalışmalara katılın.
Belki bu problem sizde de vardır. Faydalı olabildiysem ne mutlu bana :)

Unknown

6 yorum:

  1. Faydalı bir yazı. Ben de çok unutkan biriyim. Sınav kâğıtlarını unutmamak için akşamdan kapının önüne koyuyorum. Bir keresinde de okula börek goturecektim, montumu giymek için börekleri ayakkabiliga koydum. Okula gittim bir de baktım ki ortada börek yok. Aç kaldım.
    Yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş.
    Çok teşekkür ederim.
    Dikkat edilmesi gereken en önemli hastalık bence..

    YanıtlaSil
  3. Of ben bittim. En büyük problemim.
    Yazı çok iyi oldu.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Bu günümüzde bir çok insan da var. Çünkü günümüzde özellikle stressiz bir yaşam modeli mevcut değil gibi ayrıca insanların çalışmaktan Hobilerine ayıracak vakit kalmıyor. Yazı çok güzel olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayende eski yazılarımı okuyorum.
      Vay be dedim şuan sene geçmiş neredeyse ):
      Hala okkunabiliyorsa,
      teşekkür ederim yorumun için :)

      Sil
    2. Rica ederim, yazı faydalı olursa eğer yıllar geçsede eskimiyor

      Sil

Ara